Εορτασμός της Λεσβιακής Παροικίας για την απελευθέρωση της Λέσβου

Η «Λεσβιακή Παροικία» γιόρτασε με τα μέλη και τους φίλους της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 11 το πρωί,  την πολύ σημαντική για το νησί μας επέτειο της απελευθέρωσής του από τον Οθωμανικό ζυγό.

Με το αμφιθέατρο γεμάτο από συμπατριώτες μας και φίλους του νησιού μας, η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πρόεδρο Καίτη Μεσσηνέζη που διάβασε εξαιρετικά ένα πολύ συγκινητικό κείμενο, του Τάκη Χατζηαναγνώστου για την ημέρα της 8ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ούτε τα γεγονότα, ούτε τους ανθρώπους.

Παρόντες στη σημαντική για το νησί μας γιορτή, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο βουλευτής  Λέσβου  Γιάννης Μπουρνούς, οι οποίοι απεύθυναν θερμό χαιρετισμό προς τους παριστάμενους.

Μηνύματα συμπαράστασης προς τη Λεσβιακή Παροικία, έστειλαν ο βουλευτής Λέσβου, Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, τον οποίον αντιπροσώπευσε ο συνεργάτης του Ανδρέας Καρασαρίνης και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού της Π.Β.Α. Αιγαίου κ. Αναστασία Αντωνέλλη.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον εξαίρετο φιλόλογο καθηγητή, υποδιευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης κ. Γιώργο Διγιδίκη, ο οποίος μίλησε με λόγο ουσιαστικό και μεστό για το ιστορικό της απελευθέρωσης των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με παράλληλη προβολή σχετικών εικόνων. Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου έκλεισε την πολύ κατατοπιστική ομιλία.

Αμέσως μετά ακούστηκαν οι πρώτες μελωδικές νότες της χορωδίας του συλλόγου «Η Αναγέννηση» των  Μεσοτοπιτών Λέσβου που με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων απέδωσαν με επιτυχία μικρασιάτικα και τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, ομορφαίνοντας την ωραία εκδήλωση που τελείωσε με ένα μικρό κέρασμα συνοδεία μυτιληνιού ούζου και κρασιού, προσφορά του Συλλόγου προς τους καλεσμένους και με πολύ συγκίνηση για τον εορτασμό, για άλλη μια χρονιά, της επετείου απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.