Μονοήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 π.μ. από την Ομόνοια, το γνωστό σημείο στην αρχή της 3ης Σεπτεμβρίου.

Πρώτη στάση ο Ισθμός. Στη συνέχεια συνεχίζουμε την Ολυμπία Οδό και μετά βγαίνουμε από τον κόμβο του Ξυλοκάστρου και ανηφορίζουμε για τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας συγκαταλέγονται στους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας.

Να επισημάνουμε ότι όλη η διαδρομή μέχρι τα Τρίκαλα κινείται είτε ανάμεσα σε αμπέλια και πορτοκαλεώνες (περίφημα τόσο τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας όσο και η ποικιλία σταφυλιού «σουλτανίνα», ιδανική και για σταφίδα) εκτός από ένα-δύο σημεία που ο δρόμος πλησιάζει τον ποταμό Σύθα (με τα πλατάνια και τις ιτιές να σέρνουν το χορό).

Τα Τρίκαλα Κορινθίας στην ουσία είναι τρία χωριά ενωμένα ή αν προτιμάτε τρεις συνοικίες, που απλώνονται από τα 900 μ. μέχρι και τα 1100 μ. υψόμετρο. Συνολικά και στις τρεις συνοικίες μένουν μόνιμα περίπου 250 κάτοικοι. Από τα Κάτω Τρίκαλα αξίζει να απολαύσουμε τη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και έως απέναντι τη Στερεά. Ήδη εδώ αλλά και στα Μεσαία Τρίκαλα αρχίζουν και εμφανίζονται καρυδιές, πλατάνια, πεύκα και έλατα. Τα Άνω Τρίκαλα βέβαια, γνωστά και ως αρχοντομαχαλάς και πατρίδα της οικογένειας των Νοταράδων, προσφέρουν την καλύτερη θέα προς το ψηλότερο όρος της Κορινθίας, τη Ζήρεια, η οποία λέγεται και Κυλλήνη και έχει υψόμετρο 2.374 μ.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, τέως πρωτεύουσα της επαρχίας Σικυωνίας, ανέκαθεν θεωρούντο προνομιούχο και υγιεινό θέρετρο λόγω του άριστου και ξηρού κλίματος και του περιβάλλοντός τους.

Από τα Άνω Τρίκαλα σε 2 χλμ. θα επισκεφτούμε τη Μονή Αγίου Βλασίου, που κτίστηκε το 14ο αι. όταν σε κοντινή σπηλιά βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που εικάζεται ότι μόναζε εκεί. Εδώ μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία η οικογένεια Νοταρά και εδώ συναντήθηκε ο Παπαφλέσσας με τους προκρίτους των Τρικάλων για να αποφασίσουν την έναρξη του Αγώνα.

Μετά την επίσκεψη μας στο μοναστήρι, μπορούμε να κατηφορίσουμε προς το χωριό των Άνω Τρικάλων ( όσοι το επιθυμούν περπάτημα σε απόσταση 2 χλμ, περίπου, 25-30 λεπτά). Στα Α. Τρίκαλα θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της επιλογής μας. Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν ένα περίπατο πριν ή μετά το φαγητό μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Μετά το γεύμα μας θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και κατά την επιστροφή θα πραγματοποιήσουμε στάση για καφέ στα Ίσθμια.

Τέλος, μετά τα Ίσθμια θα αναχωρήσουμε με προορισμό την Αθήνα.

Τιμή κατ’ άτομο 17 €. Δηλώσεις: στα τηλέφωνα: 210 5237789 – 6932838851.