Επίσκεψη στο Ευγενίδειο και Εκδρομή στην Αρκαδία

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, πολλά μέλη και φίλοι της «Λεσβιακής Παροικίας» επισκέφτηκαν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα την πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση των Απολιθωμένων Κορμών, που βρέθηκαν στην περιοχή του Σιγρίου κατά την διάνοιξη του δρόμου Καλλονής –Σιγρίου.
Όλα αυτά τα σημαντικά ευρήματα που δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να «απολαύσουν» οι κατοικούντες στην Αθήνα, πήραν ζωή με την εμπεριστατωμένη ξενάγηση της ακούραστης και ευγενικής γεωλόγου κυρίας Όλγας Τσαλκιτζή.

Από την επίσκεψη στο Ευγενίδειο

Από την επίσκεψη στο Ευγενίδειο

Η πρωτοβουλία αυτή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Διευθυντού του Μουσείου καθηγητού κ. Νίκου Ζούρου δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Ειδικά αυτή την εποχή, τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ανάγκη η χώρα μας και το νησί μας.

Το Σάββατο 2 Απριλίου έγινε με απόλυτη επιτυχία η προγραμματισμένη εκδρομή της Λεσβιακής Παροικίας στην Αρκαδία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά επίσκεψη στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Τρίπολης («Μονή Βαρσών», όπως επονομάζεται, από το ομώνυμο βουνό πάνω στο οποίο είναι κτισμένο). Η ίδρυση της αρχικής μονής τοποθετείται στον 11ο αι. Με τα χρόνια η αρχική μονή υπέστη τη βαρβαρότητα των κατακτητών της Πελοποννήσου, ερημώθηκε, ξαναοικοδομήθηκε όμως και γνώρισε μεγάλη ακμή τον 14ο αι.

Από την επίσκεψη στη Μονή

Από την επίσκεψη στη Μονή

Στη συνέχεια οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το Σπήλαιο της Κάψιας, ένα θαύμα στα έγκατα της γης. Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει μέσα στα 10 πιο αξιόλογα επισκέψιμα σπήλαια της Ελληνικής Επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού Οροπεδίου και συνδέεται με περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες. Στην κεντρική «Αίθουσα των θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό σπήλαιο. Μετά το μεσημεριανό φαγητό σε μια όμορφη παραδοσιακή ταβέρνα του ομώνυμου χωριού και τον απογευματινό καφέ στο Λεβίδι (πατρίδα του Αλέξ. Παπαναστασίου), το πρόγραμμα της εκδρομής ολοκληρώθηκε με επίσκεψη, στην κατά γενική ομολογία της πιο ανορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας. Πρόκειται για την Αγία Φωτεινή Μαντινείας, το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Κώστα Παπαθεοδώρου (μαθητού του Πικιώνη), που έγινε με πρωτοβουλία του Μαντινειακού Συνδέσμου. Αν και έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που άρχισε να χτίζεται ο συγκεκριμένος ναός, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από ένα ευρύ κοινό, που επισκέπτεται το συγκεκριμένο δημιούργημα θρησκευτικής λατρείας και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας. Η διάθεση του αρχιτέκτονα επιδιώκει το συγκερασμό παραδοσιακών ελληνικών επιδράσεων με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού – της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από την αρχαία Μαντινεία – και του νέου, δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *