Επίκαιρη ομιλία του ιατρού Αλέξη Μάλλια στη «Λεσβιακή Παροικία»

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου έγινε με επιτυχία στην αίθουσα της Λεβιακής Παροικίας η προγραμματισμένη ομιλία του συμπατριώτη μας, γνωστού ιατρού κ. Αλέξη Μάλλια, με θέμα «Λοιμώδη νοσήματα και εμβόλια».
Ο κ. Μάλλιας, με γλώσσα κατανοητή, τόνισε στο ακροατήριό του τη μεγάλη σημασία των εμβολίων. Με άριστη επιστημονική γνώση και την πείρα που απεκόμισε από την πολύχρονη υπηρεσία του σαν παιδίατρος στην Μυτιλήνη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς, υπήρξε το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα και η πλέον επιτυχημένη παρέμβαση πάνω στη δημόσια υγεία.
Χάρη στον εμβολιασμό, η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα λοιμώξεις με πολύ δυσάρεστα για τον άνθρωπο αποτελέσματα, έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη στα εμβόλια, ενώ η ετήσια νοσηρότητα από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ερυθρά, ιλαρά και παρωτίτιδα μειώθηκε θεαματικά στα τέλη του 20ού αιώνα. Ωστόσο και παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη από τη μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών, την τελευταία 10ετία, παρατηρείται αυτή την εποχή ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές.
Η αμφισβήτηση, όμως των εμβολιασμών, οδηγεί σε απώλεια της ανοσίας, σε αύξηση των επιπτώσεων των λοιμωδών νοσημάτων και βαθμιαία επανεμφάνιση νοσημάτων που σήμερα ελέγχονται, με σοβαρότατες συνέπειες.
Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και άλλες λοιμώξεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας και σε διάφορες περιοχές του κόσμου και αποδίδονται στη μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν εμβόλια για την πρόληψη ασθενειών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη, όπως είναι η ηπατίτιδα Α και Β, η διφθερίτιδα, η μηνιγγίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η εποχική γρίπη και η γαστρεντερίτιδα. Τα εμβόλια αυτά, προστατεύουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες από δύο ως έξι ασθένειες ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από επίσημους φορείς, με την μείωση των εμβολιασμών θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων.
Γι’ αυτό, πρώτιστο καθήκον των ιατρών και όσων ασχολούνται με τη δημόσια υγεία,
είναι να στρατευθούν για την αναχαίτιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Φωτο: Αν. Σαμαρέλλη