17 Μαρτίου εκδρομή με τη Λεσβιακή Παροικία στην Κύμη

«Στις οχτώ παρά τέταρτο στην Ομόνοια γωνία 3η Σεπτεμβρίου, για να ξεκινήσουμε στις 8 ακριβώς», μου μήνυσε ο Θόδωρος Πλατσής στο τηλέφωνο, Παρασκευή απόγευμα, παραμονή της εκδρομής για την Κύμη που προγραμμάτισε η Λεσβιακή Παροικία για το Σάββατο 17 Μαρτίου.
Όλοι συνεπείς στην ώρα, ήταν εκεί και έπιαναν θέση στο γαλάζιο λεωφορείο με την ένδειξη: Λεσβιακή Παροικία. Κι όσο οδεύαμε, μέσα από τους δρόμους της Αθήνας, προς την Εθνική οδό, τόσο άρχισαν να «ζεσταίνονται» όλοι και να ενδιαφέρονται για τα όσα εκφωνούσε η Πρόεδρος της Παροικίας Καίτη Μεσσηνέζη γι’ αυτά που επρόκειτο να επισκεφτούμε στην όμορφη κωμόπολη της Εύβοιας.
Εν τω μεταξύ έξω η Άνοιξη έδινε χρώμα και διάθεση στους εκδρομείς που κουβέντιαζαν σχολιάζοντας –κι ονοματίζοντας– τα ωραία μέρη που περνούσαμε, μέχρι που φτάσαμε στη νέα γέφυρα της Χαλκίδας. Αφού περάσαμε το Βασιλικό, μια σύντομη στάση για χαλάρωση και καφέ στην όμορφη παραλία της Ερέτριας και ξανά δρόμο με προορισμό την Κύμη. Μετά την Αμάρυνθο και το Αλιβέρι, φάνηκε, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του βουνού, η Κύμη να ατενίζει το πέλαγο.
Η προνομιακή θέση που είναι χτισμένη η Κύμη, 200 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το γαλάζιο των ακτών, την καθιστούν ένα ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Αφήσαμε την πόλη κι ανηφορίσαμε γύρω στα 4 χιλιόμετρα βόρεια, σ’ ένα απόκρημνο και ερημικό περιβάλλον, όπου επισκεφτήκαμε τη γυναικεία σήμερα Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, (για τη χρονολογία κτίσεως της μονής, υπάρχει στη μονή σφραγίδα του 1643). Με αξιοσημείωτα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ αυτών και έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο του 16ου αιώνα. Ένα αρκετά μεγάλο κτιριακό συγκρότημα με όψη φρουρίου.
Εκεί οι μοναχές, μας καλωσόρισαν με κεράσματα κι αφού προσκυνήσαμε τις εικόνες, μια μοναχή έλαβε το λόγο και μας μίλησε για όλο το ιστορικό της Μονής.
Στη συνέχεια όλοι ψάλαμε το Κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».
Επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό μουσείο της Εύβοιας και ένα, από τα καλύτερα στο είδος του περιφερειακά μουσεία της χώρας. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα και ανήκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η ξεναγός του πολύ ενδιαφέροντος Μουσείου αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του. Ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης. Η συλλογή του Μουσείου αριθμεί περί τα 1600 αντικείμενα, απαρτίσθηκε από δωρεές των κατοίκων, οι οποίοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά την όλη προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου. Διαθέτει σε καλή κατάσταση πλούσιες συλλογές αντικειμένων, τα οποία αντιπροσωπεύουν διάφορους κλάδους της λαϊκής τέχνης όπως: Λαϊκή ζωγραφική Υφαντική, Κεντητική, Ενδυμασίες (ανδρικές-γυναικείες νυφικές, γιορτινές, καθημερινές), Μεταλλοτεχνία Κεραμική Ξυλογλυπτική και Λιθογλυπτική.
Απέναντι από το Μουσείο το σπίτι του διάσημου Έλληνα ιατρού-ερευνητή και μεγάλου ευεργέτη της Ανθρωπότητας Γιώργου Παπανικολάου, γνωστού για τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που φέρει το όνομά του («Τεστ Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπ»). Δυστυχώς ήταν κλειστό και δεν μπορέσαμε να το δούμε παρά μόνο απ’ έξω.
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε στην παραλία για φαγητό. Η δροσιά της θάλασσας και η ανάσα του βουνού, ανταμώνουν εδώ και καθηλώνουν με το δυναμισμό του τοπίου προετοιμάζοντας και… την όρεξη. Βέβαια δεν παραλείψαμε, πριν την αναχώρηση, να προμηθευτούμε τα φημισμένα γλυκά της Κύμης.
Τέλος, μια τελευταία στάση για καφέ επιλέξαμε την παραλία της Χαλκίδας κι από εκεί επιστροφή για Αθήνα γεμάτοι με εικόνες και ιστορία.
Σ. Δουκάκης

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης